הצבת גבולות

חיפשת מדריכת הורים מומלצת המציעה הדרכת הורים בנושא הצבת גבולות לילדים או למתבגרים?
הגעת למקום הנכון.

הצבת גבולות איור

התמודדות הורים עם קושי בהצבת גבולות

אחד הנושאים המעסיקים כל הורה הוא כיצד להטמיע בילדו כללי התנהגות, גבולות של מותר ואסור, באיזה גיל כדאי להתחיל בכך או האם רצוי ליצור סביבה חופשית שבה הכול מותר. איך ניתן לאזן בין כללים ברורים ומשמעת ובין תחושת חופש, שמחת חיים ועצמאות?

הצבת גבולות לילדים היא חלק מהחיים המשפחתיים וגם בנייה של יכולת ההסתגלות של הילד והמתבגר לחיים שמחוץ לבית. לא פעם אנו נתקלים בילדים שמתנגדים להוראות ההורים, נשכבים על הרצפה, עושים "דווקא", מתנהגים בצורה פראית ולא מנומסת. אין כל צורך להיות שיפוטיים במקרים כאלה וחשוב להבין כי הצבת גבולות אינה תמיד פשוטה ולא כל הילדים מגיבים באותו אופן.

מדוע צריך להציב גבולות ברורים?

גבולות נועדו לסמן טריטוריה ברורה, להגדיר תחום מוגן ובעל שליטה. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש והחינוך טוענים כי הצבת גבולות ברורים מאפשרת קיום של עצמאות, נותנת מרחב בטוח וביטחון. הצבת גבולות היא חלק חשוב בחינוכם של הילדים בדיוק כמו הענקת חום ואהבה, כל עוד הם נעשים ללא הטלת פחד, נעשים בהיגיון ובאופן המותאם לגיל הילד וליכולותיו. כשילד יודע מה מותר ומה אסור, מבין את גבולות הגזרה, קל לו להתנהל במרחב, גם אם מדי פעם תהיה בדיקת גבולות.

רוב האנשים מרגישים בטוחים כשהם יודעים שיש גבולות ולא הכול מותר. כך האזרחים יודעים שהם בטוחים ומוגנים כשיש כללים ברורים במדינה, חוק וסדר ולא ניתן לעשות מה שרוצים. באופן זה, גם המשפחה היא דגם מוקטן של החברה, וילד מרגיש מוגן כשהוא יודע שיש מי שישמור עליו ויש מקום מוגן ובטוח.

החשיבות של הצבת גבולות במשפחה

משפחה היא מסגרת שבה ניתנים חום ואהבה ומסופקים הצרכים, אך יש בה לרוב גם צרכים שונים, אחים, סכסוכים, מאבקים ולחצים אשר גורמים לקונפליקטים בין בני המשפחה. לעיתים מאבקי כוח בתוך המשפחה יכולים לגרום לפריקת עול, לסירוב לעמוד בכללים ולפריצת גבולות. לא פעם ניתן לראות בני משפחה המתנהגים בבית באופן שלא היו מעזים להתנהג בחוץ, כיוון שהם לא חוששים מסנקציות או ממחיר שייאלצו לשלם.

הצבת גבולות תמונה

התחלת תהליך הדרגתי של הצבת גבולות כבר בגיל הרך

חשוב להתחיל להציב גבולות באופן הדרגתי המותאם להבנת הילד, להתפתחותו, לגילו ולצרכיו. הצבת גבולות בגיל הרך מתחילה בדרך כלל סביב גיל שנתיים, כאשר חשוב להקפיד שהגבול יהיה מציאותי, ניתן ליישום, הגיוני וקבוע.

למשל, סידור הצעצועים אחרי המשחק, אופן האכילה, כמות הממתקים, כמות הצפייה במסכים, סידורי השינה וזמן השינה, רחצה בערב, בחירת הבגדים לגן ועוד. תהליך הבניית הגבולות הוא הדרגתי ועם הזמן יהפוך לחלק ברור משגרת יומו והתנהגותו של הילד.

איך להציב גבולות לילדים ולמתבגרים?

כפי שנהוג לומר, אדם צריך לבחור את הקרבות שלו, כך גם בבואנו להציב גבולות ולעמוד בהם, וחשוב גם להחליט על מה אנו מתעקשים ועל מה אנו מוכנים להתפשר. הצבת גבולות למתבגרים יכולה להיות מאתגרת יותר, גם אם הם הפנימו גבולות כילדים ובודקים אותם כעת, וגם אם הם התקשו לקבלם כבר בגיל הרך.

כללי התנהגות אינם מולדים, הם נרכשים, וילדים שלא הפנימו אותם מספיק יתקשו לקבלם כשהם מתבגרים. השאלה איך מציבים גבולות למתבגרים לפעמים מורכבת יותר, פשוט כי זהו גיל מאתגר ומורכב, אך כדאי לפנות להיגיון, יחד עם שיתוף, הבנת הרציונל העומד מאחורי הכללים, להיות ברורים, רגועים, בשליטה ולא שיפוטיים.

• קביעת הגבול על ידי המבוגר
• קביעת כללים וגבולות שגם המבוגרים יכולים לעמוד בהם
• הצבת גבולות שניתן לאכוף
• הסבר על הסיבה לכללים ומה עומד מאחוריהם
• לכל משפחה יש את הכללים והגבולות המתאימים לה ולצרכיה, כך שמה שנכון לאחת לא בהכרח נכון לאחרת
• חשוב להקפיד לאכוף את הכללים, שכן אחרת היחס אליהם בהמשך יהיה בהתאם
• אם מטילים סנקציות, חשוב שיהיו הגיוניות וניתנות ליישום

המלצות להורים בנושא הצבת גבולות לילדים

הורים רבים שואלים את עצמם איך להציב גבולות לילדים ולעיתים גם פונים לקבלת הדרכת הורים כשהם מתקשים בכך. ראשית חשוב לדעת, דוגמה אישית היא הבסיס המשפיע ביותר על הצבת הגבולות. חשוב להחליט מהן המטרות הרצויות, באילו כללים וגבולות להתחיל ועל מה אפשר יהיה להתפשר.

כשמציבים לילד כלל שבו הוא מצופה לעמוד, אפשר לשתף אותו בחלק מההחלטה, כך שירגיש שותף ושיהיה מחויב לתהליך ולא יחוש שמחליטים עבורו. למשל: הכנת שיעורי בית, כלל שעליו לא מוותרים, אבל אפשר לבדוק עם הילד האם יעדיף להכין את השיעורים לפני ארוחת הצוהריים או אחריה, לפני ההליכה לחוג או בחזרה ממנו.

לא תמיד הילד מקבל את הגבולות ולפעמים יהיה מאבק כלשהו בנושא. לא פעם לוקח זמן להפנים את הגבולות החדשים, ולכן חשוב לשוחח איתו על כך ולהסביר מדוע זה חשוב. כשילד מרביץ לחבריו, לאחיו או להורים, זו התנהגות שאי אפשר לקבל, אך כדאי לדרוש שינוי בהתנהגות כשאתם במזג רגוע ולא בכעס חסר שליטה, כך ניתן יהיה לנהל את השיחה ולהדגיש את ההתנהגות הרצויה, כאשר חשוב להיות עקביים בתגובה.

בנוסף, הציגו חזית אחידה של ההורים כך שלא ניתן יהיה לערער על הצבת הגבולות עם ההורה השני. אפשר לחזק התנהגות טובה על ידי מתן פרס ותשבחות, לפעמים זה עובד הרבה יותר ביעילות מאשר האיום בעונש.