דחיית סיפוקים

חיפשת מדריכת הורים מומלצת המציעה הדרכת הורים בנושא דחיית סיפוקים אצל ילדים?
הגעת למקום הנכון.

דחיית סיפוקים איור

מהי דחיית סיפוקים?

כבני אדם מבוגרים אנו יודעים שלא תמיד מקבלים מה שרוצים ולא תמיד מקבלים אותו כשרוצים. החיים מורכבים מאתגרים, מרצונות ומיכולת לחכות ולהתאפק כשצריך, כך אנו מחכים בתור לרופא, כך אנחנו מצביעים כדי לדבר בשיעור או בהרצאה, כך אנו יכולים להימנע (או לפחות להשתדל להימנע) ממאכלים שלא מומלצים לנו, ואם אנחנו רעבים – לחכות בסבלנות עד שהארוחה תהיה מוכנה. אנו מכירים את ההתאפקות הזו בשם דחיית סיפוקים.

דחיית סיפוקים היא היכולת להתאפק, להמתין ולחכות כדי לקבל משהו שרוצים. רוב האנשים יודעים שלא מדובר תמיד במצב קל ולפעמים צריך להתאמץ כדי להימנע ממשהו שאנו רוצים באותו הרגע. כבר בגיל הרך ילדים קטנים דורשים אוכל כשהם רעבים, מתעקשים על ממתק, צעצוע או משחק – וההורים מנסים להרגיל אותם לחכות ולהמתין שהדבר יתאפשר. דחיית סיפוקים בגיל הרך היא מאתגרת, גם בשל הקושי של הילד להבין את ההיגיון שדורש ממנו להתאפק.

כל יצור חי מעוניין במה שעושה לו טוב ונמנע ממה שמכאיב לו או מקשה עליו. היתרון של בני האדם הוא בכך שהם מסוגלים להתאפק ולשלוט ביצרים ובדחפים. כדי ליצור חברה אנושית של שיתוף וציוויליזציה מתפקדת, כל אדם נדרש לשליטה עצמית, לעמידה בפיתויים ולעיכוב התנהגויות שונות.

אנו נדרשים לפעמים לדחות את מה שאנו רוצים לקבל עכשיו, ובתמורה אנו יודעים שנקבל משהו טוב יותר בהמשך. לא תמיד אנו יודעים מתי יגיע התגמול ולפעמים איננו יודעים בוודאות שהוא יגיע, אך הבחירה בתגמול לטווח הארוך מציבה אתגר חשוב בתחומים רבים בחיים.

קושי בדחיית סיפוקים אצל מבוגרים

להלן מספר דוגמאות לדחיית סיפוקים אצל מבוגרים:

• חיסכון כספי המיועד למטרה עתידית מסוימת במקום לבזבז אותו על רכישה בהווה
• למידה לבחינה באוניברסיטה במקום לצאת לבלות עם החברים
• הקפדה על תזונה מאוזנת ובריאה במקום אכילת מזון מהיר
• איפוק ושליטה ביצר המיני
• אימוני כושר וספורט באופן קבוע במקום ישיבה בבית וצפייה במסכים

בין ההתמודדויות הקשורות לשליטה עצמית ניתן להוסיף התמכרויות, השמנה, דחיינות, בזבזנות ועוד.

כדי לבנות יכולת השהיית סיפוקים מיידיים האדם צריך לגייס את מנגנון כוח הרצון וההבנה של חשיבות הדחייה. מעורבת בכך שליטה בוויסות עצמי ויכולת מנטלית, ולכן מבוגרים בדרך כלל מצליחים בכך יותר מילדים וילדים מצליחים בכך יותר מפעוטות.

מחקרים בתחום דחיית סיפוקים אצל ילדים

אחד המחקרים הידועים שנעשו בתחום דחיית הסיפוקים הוא ניסוי המרשמלו של הפסיכולוג וולטר מישל, שנערך באוניברסיטת סטנפורד בשנות ה־70. החוקרים הניחו חטיף מול ילדים תוך הבטחה שאם יתאפקו כמה דקות ולא יאכלו אותו יזכו לקבל בהמשך שני חטיפים. עם עזיבת החוקר את החדר רוב הילדים לא עמדו בפיתוי ואכלו את החטיף, אך היו כמה ילדים שעמדו בפני הדחף וחיכו במטרה לזכות בשני חטיפים.

החוקר עקב אחר הילדים עם התבגרותם והתוצאות הראו שילדים שהצליחו לעמוד בפיתוי היו בעלי הישגים אקדמיים טובים יותר, היו להם פחות בעיות התנהגות וציוניהם היו גבוהים יותר. נמצא במחקרים שיכולת דחיית סיפוקים אצל ילדים משפיעה לא רק על השגת המטרות, אלא גם על ההצלחה בחיים.

דחיית סיפוקים תמונה

מדוע קשה לבני אדם לדחות סיפוקים?

בחיים ידוע שלא תמיד זוכים ביתרון ובפרס אם מחכים, לעיתים התגמול אינו מצדיק את ההמתנה והאיפוק ולפעמים לא יודעים בוודאות שהוא יגיע. למשל: ויתור על מאכל מסוים לא בהכרח יביא לירידה במשקל, הבחירה ללמוד למבחן במקום לצאת לבלות לא בהכרח מנבאת ציון גבוה.

גם אם אדם שוקל את היתרונות והחסרונות, ייתכן שיחליט לא לדחות סיפוקים כיוון שהאתגר גדול מדי והפיתוי רב מדי. האמון הוא מרכיב משמעותי בקושי בדחיית סיפוקים. ככל שיש לנו אמון שדבר מסוים יקרה, רמת השליטה שלנו בפיתוי תגדל.

תרגול עצמי של היכולת לדחות סיפוקים

השליטה בדחפים היא אם כן מרכיב חשוב, ונשאלת השאלה האם אפשר ללמוד איך לדחות סיפוקים? על פי המידע הקיים היום נמצא שהיכולת הזאת היא התנהגות נלמדת ולכן ניתן לשפר אותה. יש אנשים שהיכולת הזאת קלה עבורם יותר מאחרים, אך ניתן לתרגל את השליטה ולשפר את האיפוק באמצעות תרגול עצמי וכן באמצעות טיפול רגשי.

להלן מספר אסטרטגיות לשיפור אי דחיית סיפוקים בתרגול עצמי:

• הגדירו מסגרת זמן לקבלת התגמול, כך הפידבק להמתנה ולדחיית סיפוקים יהיה קל יותר.

• אם יש מטרות ברורות – היכולת לשלוט בפיתויים יכולה להשתפר. הכינו רשימה של מטרות ותלו אותה מולכם, כך שתהיה תזכורת קרובה לצורך לשלוט בדחפים.

• קביעת תהליך מאוזן, הדרגתי והגיוני שלא יגרום לייאוש ולהרמת ידיים.

טיפול רגשי באי דחיית סיפוקים

טיפול רגשי בחיזוק תחושת המסוגלות והביטחון העצמי יכול לתרום ולהביא לתהליך של שינוי. רוב המטופלים המגיעים לטיפול רגשי באים בשל קשיים בשליטה באוכל, הפרעות בתפקוד הזוגי, התמכרויות ועוד, ושיפור תהליך של דחיית סיפוקים ושליטה בפיתויים הוא חלק מהטיפול.

אומנם כל מקרה מצריך התייחסות ספציפית, אך טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מבוסס על שינוי דפוסי חשיבה ותגובות יעילות יותר. טיפול רגשי יכול לסייע למטופל להתמודד עם רגשות שליליים, לרכוש תובנות הנוגעות להשלכות שבאי דחיית סיפוקים ולעזור לבצע שינוי התנהגותי.

אם מדובר בילדים, הדרכת הורים יכולה להעניק להם שיפור בסמכות ההורית, הצבת גבולות, כלים להנחלת סבלנות, איפוק והמתנה, תוך הענקת חיזוקים חיוביים.