המדריך הישראלי להדרכת הורים » סמכות הורית
סמכות הורית
חיפשת מדריכת הורים מומלצת המציעה הדרכת הורים בנושא סמכות הורית בגיל הרך או בגיל ההתבגרות?
הגעת למקום הנכון.
כל מה שחשוב לדעת על סמכות הורית בעולם המודרני
הורים רבים מוצאים עצמם חסרי אונים מול ילדיהם המסרבים להישמע להם ונאבקים בהם על פעילויות יום־יומיות. כהורים אנו נדרשים להגן על ילדינו, לחנך אותם ולהכין אותם לקראת הפיכתם לבוגרים המסוגלים להתנהל היטב בעולם. רוב ההורים עושים מאמצים גדולים ומחפשים את הדרך הטובה ביותר והיעילה לתקשורת עם ילדיהם, אך לפעמים נתקלים במהמורות ובקשיים המותירים אותם מותשים ומתוסכלים.
אמהות ואבות מתמודדים עם השאלות לגבי אופי ההגבלות והסמכות ההורית שיש להתעקש עליהם במערכת היחסים עם הילדים הקטנים וגם כשמדובר במתבגרים. עד כמה עליהם להתעקש על גבולות וסמכות, היכן הם יכולים לשחרר ולתת לילדים חופש החלטה ואיך מגיעים לשגרה שמאפשרת שלווה? שאלות שהתשובות עליהן מצריכות הסברים ודוגמאות.
מהי סמכות הורית?
בעבר היה נהוג שמבוגרים הם אלה שמחליטים על ילדיהם וסגנון ההורות היה ברור, כך שילדים נדרשו להתייחס בכבוד למבוגרים ולא העזו להתווכח איתם. עם הזמן אופי מערכות היחסים המשפחתיות השתנה והיום ישנם מגוון סוגי תקשורת, אם כי ישנה הסכמה על כך שילדים זקוקים לגבולות לצורך התפתחותם התקינה. סביבה שאינה מרגילה את הילד לקבלת סמכות, לגבולות ולהרגלים נחשבת בעיני רבים לסוג של הזנחה, לחוסר חינוך או לחשש מעימותים ולמעשה זהו ויתור על התפקיד ההורי בחינוך לעתיד.
אין ספק שסמכות הורית היא בין המשימות המאתגרות איתן הורים מתמודדים. אין אדם שלא נתקל בהורים נבוכים שילדם בוכה, צורח או נשכב על הרצפה במקום ציבורי ומרגיש כלפיהם חמלה ואולי רחמים על הקושי שלהם. אבל אם נביט על חיינו וילדינו, כנראה שמאבקים מעין אלה הם חלק מהדרך של הילדים הקטנים לדרוש עצמאות, לעיתים בהפגנתיות, והם גם חלק מהדרך להציב גבולות. אומנם לא תמיד מאבקי כוח אלה מגיעים למרחב הציבורי באופן כזה, אבל גם ויתור של ההורים כדי להימנע ממבוכה או ממאבקים אינו הדרך הנכונה.
לסמכות הורית הגדרה הקובעת כי ההורה אחראי על חינוכו והתנהגותו של הילד מתוקף תפקידו, ובאופן זה הוא יכול לנתב את התנהגותו ותפיסת עולמו באופן חיובי שיסייע לו בהמשך חייו. כל מי שחיפש מידע על סמכות הורית, מאמרים ודעות של מומחים מצא שיש חשיבות להתמודדות ולאי ויתור בנושא.
החשיבות של סמכות הורית בגיל הרך
החשיבות של סמכות הורית והצבת גבולות מתחילה כבר בגיל הרך. כשאין הגבלות וחוקים ילדים נוטים להרגיש פחות מוגנים, חסרי ביטחון ולא מפתחים עקביות והרגלים. סמכות הורית בגיל הרך יכולה להיות בנושא זמני המקלחת, ארוחות, משחקים, סידור המשחקים, בחירת הלבוש לגן וכו'.
היעדר גבולות וחוקים עלול להביא לתוצאות קשות עבור הילד בבגרותו, ולכן חשוב לייצר סמכות באופן ברור, לומר "לא" במקרים שצריך ולא לוותר כדי להימנע מעימות. עם זאת, רצוי לשדר רוגע, גם אם כועסים, להסביר, לאפשר תחושה של בחירה, להתייעץ מדי פעם בנושאים מסוימים ולפנות להיגיון של הילד.
סמכות הורית לרוב מתפתחת באופן טבעי ומאפשרת להורה להגן על ילדו, למנוע ממנו לסכן את עצמו, לחנך ולהגן עליו וגם להציב לו גבולות שיכוונו את דרכו. כאשר נמנעים מכך אנו למעשה מחבלים בבניית המסוגלות שלו לעמוד בפני אתגרים, דרישות והוראות של גורמי סמכות. קושי בקבלת סמכות שאינו מטופל בילדות עלול להפוך לאי קבלת סמכות גם בבגרות, לקושי בהשתלבות במסגרות ובמערכות יחסים, קושי בשליטה עצמית, קושי בדחיית סיפוקים ועוד.
סמכות הורית מול מתבגרים הנמצאים בגיל ההתבגרות
סמכות הורית בגיל ההתבגרות יכולה להיות מאתגרת יותר, בעיקר אם אין יסודות של הרגלים וגבולות מגיל קטן. כל גיל מזמן התמודדויות שונות, ובגיל התבגרות בני הנוער חשים שהם יודעים בעצמם מה נכון, אחראים לעצמם, מרגישים מבוגרים מספיק ומתקשים לקבל את הכוונת ההורים.
הורים רבים מוצאים עצמם במשבר מול ילדיהם בתקופה זו הכוללת מריבות, תסכול, קושי, בלבול ותקשורת לקויה עם המתבגרים. מצד אחר יש חשיבות לגבולות, לשגרת פעילות תקינה, למסגרת לימודים, חוגים, חברים, שיעורי בית, ציונים, שעות השינה, להגנה ולשמירה עליהם, ומצד שני הם חשים שהם אינם זקוקים לעזרה. כשהשגרה הופכת לשדה קרב בכל פעולה, חשוב לטפל בנושא ולשפר את התקשורת גם בייעוץ מקצועי הכולל הדרכת הורים.
איך לבנות סמכות הורית?
כשמדובר על גבולות, סמכות הורית ויצירת מסגרת נכונה בכל גיל חשוב להיות ברורים, אך עם זאת לנסות להגיב ברוגע. תגובות כעוסות, צרחות והטחת עלבונות הן לא יעילות ומסלימות את המצב המתוח ממילא. ויתור על התמודדות והצבת גבולות רק כדי להשיג שקט אינו מוביל למטרה. אם כן – איך רצוי לנהוג?
המסרים צריכים להיות ברורים, הגיוניים, להיאמר בצורה לא מתנצלת, לא מצטדקת אך לשדר שאתם מקשיבים לילד. אם ניתן, במקרים שלא מדובר על גבול אדום המסכן את הילד, כדאי לאפשר לו להרגיש חלק מההחלטה, להרגיש עצמאות, לאפשר בחירה בין חלופות שאתם מחליטים עליהן, למשל: "איזו חולצה אתה בוחר לגן היום מבין השתיים?"
טיפים לשיפור הסמכות ההורית
כדי לייצר שגרה ולחזק את הסמכות ההורית מומלץ להחליט על שעת שינה קבועה במיטה של הילד, תהליך הירדמות קבוע ובשעה קבועה, הקפדה על שלבי המקלחת וצחצוח השיניים, זמני ארוחות קבועים, שעת השכמה קבועה, אופן ההתארגנות לבית הספר, הגבלת זמני השימוש במסכים, הקפדה על שיעורי בית, הנהגת סידור החדר וכו'.
כשאוסרים על פעילות מסוכנת, חשוב גם להסביר את האיסור ואת הסכנה הצפויה באופן ברור ועקבי.